Personal training palvelut: fitpark.fi

lauantai 6. kesäkuuta 2015

Kipu joka ei katoa ja uni joka ei tuo lepoa.

Olet varmaan monta kertaa elämässäsi herännyt aamulla et niin virkeenä, johtuen esim. siitä että tuli hieman valvottua myöhään edellisenä iltana ja nyt koko päivän olet sen takia väsynyt. Varmaan hyvinkin tuttua mutta sen voi korjata menemällä seuraavana iltana aikaisemmin nukkumaan ja huomenna olet jo pirteämpi, helppoa eikö vaan, paitsi jos...

Tai jos ulkona on kylmä, tuulee ja sataa vettä, voit aina pukeutua lämpimästi ja et ole enää kylmissäsi, yksinkertaista eikö, paitsi jos..

Tai jos työpäivä on ollut raskas ja olet saanut päänsäryn, voit aina ottaa särkylääkettä ja kipu katoaa, paitsi jos..

Kesällä kaikki suomalaiset rakastavat saunomista ja uimista, jopa talvella jotkut käyvät avannnossa ja tuntevat "täydellisen" virkistäytymisen. Ihan parasta, kuuma sauna ja kylmä avanto, paitsi jos..

Listaa voisi jatkaa loputtomiin ja jokainen lause päättyisi samaan, paitsi jos... Syy on sairaudessa nimeltä Fibromyalgia.

Fibro tarkoittaa sidekudosta ja myalgia kipua lihaksissa. Fibromyalgia aiheuttaa kipua lihaksissa ja sidekudoksissa.
Fibromyalgian tärkein oire on kehon eri osissa tuntuva lähes jatkuva kipu, johon vaikuttavat erilaiset ulkoiset tekijät. Potilaat kuvaavat kipua kolottavana, jäytävänä, polttavana, kirvelevänä tai viiltävänä. Kipua pahentavat kylmä, kostea ja vetoinen ympäristö sekä psyykkinen stressi. Saunassa kipu lievittyy, mutta saunan jälkeen kivut pahenevat (saunakrapula).
Fibromyalgiaa sairastavilla väsymys, uupumus ja voimattomuus, turvotuksen ja puutumisen tunne ovat myös yleisiä. Sairastuneet uupuvat ja väsyvät nopeasti henkisessä paineessa. Lähes kaikki potilaat kertovat kärsivänsä lepoa antamattomasta unesta.

Lisäksi oireita ovat mm.
 -Päänsärky
 -Ääni- ja meluherkkyys
 -Huimaus
 -Olka- ja kyynärpään kivut
 -Lonkkakipu
 -Lihaskrampit
 -Pistely/kihelmöinti
 -Yliliikkuvat nivelet
 -Jalkapohjien ja kantapäiden kipu
 -Levottomat jalat-oireyhtymä
 -Aristava iho
 -Pahoinvointi
 -Lihasheikkous
 -Valonarkuus
 -Kipu kylkiluissa
 -Kainalokipu
 -Ärtynyt virtsarakko
 -Ärtynyt suoli
 -Ahdistus
 -Koordinaatio- ja tasapaino-ongelmat
 -Turvotus
 -Kipuja jaloissa ja/tai käsissä
 -Kivut sormissa ja/tai ranteissa
 -Päiväaikainen uupumus
 -Madaltunut kipukynnys

Minä sain fibromyalgiadiagnoosin v2007 ja olin suhteellisen nuori sairastunut, yleensä tauti ilmenee keski-ikäisillä naisilla tai sitä vanhemmilla.
Minä elän joka ikinen päivä kipujen kanssa, joskus niin pahojen että tekisi mieli juosta niitä karkuun, huutaa ja raivota mutta samalla tietäen että ei siihen mikään auta. Fibromyalgiaan ei ole parantavaa lääkettä mutta erilaisia hoitomenetelmiä on kokeiltu, mm ryhmäterapiaa, keskustelua ja liikunnan on todettu myös antavan joillekin potilaille helpotusta.
Se mikä tästä sairaudesta tekee ehkä "vähäisen" ihmisten mielestä, on juuri se että tämä ei näy mitenkään ulospäin. Tästä ei myös sen takia kauheasti puhuta. Sairaus on aika tuntematon.
Vielä joitain vuosia sitten jotkut potilaat jäivät pitkälle sairaslomalle ja jopa eläkkeelle kun eivät pystyneet olemaan kipujen kanssa enää työelämässä.

Minä olen päättänyt elää tämän sairauden kanssa niin että en anna sen pilata mun elämää vaikka se välillä on aika vaikeaa. En myöskään ole "vaipunut" itsesääliin ja jäänyt ikäänkuin sairauden vangiksi vaan olen valmis tekemään elämässäni asioita jotka pitävät suurimmat kivut poissa tai ainakaan eivät sitä lisää ja tällä hetkellä liikunta on se mun voimavara. Ilman liikuntaa makaisin todennäköisesti sohvalla ja käpertyisin kipuineni siihen eikä mikään enää kiinnostaisi.

Se että vaikka nukkuisin 10h tai 12h tai vuorokauden, ei tuo itselle levännyttä oloa vaan joka aamu olen väsynyt, joskus enemmän joskus vähemmän. Mutta silti joka aamu nousen samaan aikaan, syön aamupalan, menen salille treeneihin, syön lounaan, teen eväät ja lähden töihin. Joka päivä samat rutiinit, samaan aikaan nukkumaan ja homma alkaa alusta. Valmistun viikon päästä Toiminnallisen harjoittelun Personal Traineriksi ja luen myös kaikkea mahdollista kiinnostavaa kirjallisuutta ravinnosta, terveydestä, superfoodeista ym. ja koitan löytää itselle uusia tapoja hallita ja "unohtaa" sairauteni. Se että olen kokoajan liikkeessä ja monta rautaa tulessa samaan aikaan on myös tietoinen valinta, koska silloin keskitty ja ajattele kipua kokoajan.

Tällä hetkellä mulla on menossa muistaakseni päivä nro. 4 kun mulla särkee pää. Buranaa on turha ottaa koska se ei auta, täytyy vaan toivoa että huomenna ei enää särje. Pahimmat kivut mulla on aina ollut jaloissa, säärissä, lonkissa ja jalkaterissä. Vihlovaa, raastavaa kipua joka ei katoa, ei tänään eikä huomenna, mutta tämä on mun elämä ja tämän kanssa on vaan elettävä, halusi tai ei. Mutta yksi asia on varma: omilla valinnoilla, liikunnalla, ravinnolla, säännöllisellä elämänrytmillä voi vaikuttaa siihen ettei ainakaan tietoisesti pahenna omaa vointia. Ja minä en kuulu niihin jotka luovuttavat.

Hyvinvointi on myös asia jota haluan asiakkailleni korostaa. Silloin kun  keho voi hyvin, myös mieli voi hyvin. Ja aina ei tarvitse ensin käydä siellä pohjalla vaan omaan hyvinvointiin kannattaa panostaa muutenkin. Se on paras henkivakuutus.













- Pia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti