Personal training palvelut: fitpark.fi

torstai 21. toukokuuta 2015

Funktionaalinen- eli Toiminnallinen Harjoittelu



Toiminnallinen harjoittelu tarkoittaa oman kehon treenaamista ja tehostamista erilaisin keinoin, harjoituksin ja apuvälinein.

Ihmiskeho on suunniteltu kyykistymään, kumartumaan, työntämään, vetämään, kiertymään yhden tai molempien jalkojen varassa. Ihminen on luotu liikkumaan, ei istumaan. Nyky-yhteiskunta istuu toimistossa, tehtaissa, autossa, koulussa, kokouksissa, ruokapöydässä ja jatkaa istumista vielä vapaa-ajallakin.


Yleinen syy tuki-ja liikuntaelimistön sairauksiin on puutteellinen kehonhallinta sekä kehoon kohdistuva vähäinen kuormitus. Passiivinen elämäntapa on yhteydessä myös sydän ja verenkiertoelimistön sairauksiin, ylipainoon sekä mielenterveysongelmiin.

Toiminnallisen harjoittelun tavoitteena on saada epätasapainoisesti toimiva keho toimimaan tasapainoisesti halutulla tavalla.
Toiminnallisessa harjoittelussa lihasten kasvattamisen sijaan keskitytään liikkeiden suorittamiseen. Harjoittelumuodon tavoitteena on kehittää samanaikaisesti lihaskuntoa, kestävyyttä, tasapainoa, koordinaatiota sekä liikkuvuutta. Tämä on tehokasta ja tuloksellista toiminnallista lihaskuntoharjoittelua. Suorituskyvyn parantaminen voidaan ajatella välineenä, sen sijaan että pyrittäisiin kehittämään kehon yksittäisiä ominaisuuksia kuten voimaa.


Fyysinen suorituskyky koostuu voimasta, kestävyydestä sekä liikkuvuudesta. Näiden ominaisuuksien lisäksi liikkumiseen tarvitaan motorisia ominaisuuksia, kuten tasapainoa ja koordinaatiokykyä.


Yleisesti ottaen toiminnallinen harjoittelu parantaa kaikkia fyysisen kunnon osa-alueita (kestävyys, lihaskunto, liikkeenhallinta ja liikkuvuus) samanaikaisesti. Parantuneen keskivartalon hallinnan seuraukset näkyvät hyvänä ryhtinä.


Harjoittelumenetelmä sopii monipuolisuutensa ansiosta kaikille.


Kiireinen työssäkävijä pystyy harjoittelemaan tehokkaasti jopa puolessa tunnissa koko kehon lihasryhmät läpi käyden,
esimerkiksi yhdistelmäliikkeiden avulla. Saliharjoittelijalle toiminnallisuus antaa uusia virikkeitä, haasteita ja mahdollisuuden kokeilla omia rajojaan.


Toiminnallinen harjoittelu kuluttaa tehokkaasti energiaa, ja tukee painonhallintaa sekä painonpudotusta.
Moniulotteinen harjoittelu kehittää vähän liikkuvan henkilön tasapainoa ja kehonhallintaa kuin huomaamatta.
Iäkkäämmillä harjoittelijoilla toiminnallisuus ennaltaehkäisee kaatumisia ja parantuneen liikehallinnan kautta auttaa pystyssä pysymistä.


Hyvään lopputulokseen päästään käyttämällä
perinteistä kuntosaliharjoittelua ja toiminnallisuutta rinnakkain.


-Emme lakkaa liikkumasta siksi että vanhenemme, vanhenemme siksi että   lakkaamme liikkumasta…

-Pia




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti