Valtaosa päivittäisestä energiantarpeesta (60-70%) kuluu perusaineenvaihduntaan eli sydämen sykkeen ja hengitystoiminnan ylläpitämiseen ja elimistön lämpötilan säätämiseen.
Päivittäinen energiantarve vaihtelee naisilla 2000-2500kilokalorin välillä riippuen mm. päivittäisestä aktiivisuudesta. Miehillä päivittäinen energiantarve vaihtelee 2500:sta yli 3000 kilokaloriin. Erittäin paljon liikkuvan tai erittäin lihaksikkaan vartalon omaavan henkilön energiantarve voi olla suurempi. Nyt en perehdy urheilijan energiantarpeeseen sen paremmin vaan puhun yleisellä tasolla.
Energiaa saadaan siis energiaravintoaineista, joita ovat hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat.
Hiilihydraatit
Hiilihydraatit ovat ruokavalion yleisin
ravintoaineryhmä. Hiilihydraattien kemiallinen runko muodostuu hiilestä ja
vedestä. Niiden yleinen saantisuositus on n. 50- 60% kokonaisenergian
saannista. Ylimäärä muuttuu elimistössä rasvaksi ja varastoituu ihon alle.
Hiilihydraatteihin kuuluu ravitsemusarvoltaan
hyvin erilaisia yhdisteitä, joten on merkityksellistä, millaisia ”hiilareita”
nautitaan. Hiilihydraatit jaetaan yleensä kahteen ryhmään; yksinkertaisesti ns.
nopeisiin hiilihydraatteihin ja ns. hitaisiin hiilihydraatteihin. Mitä
monimutkaisempia ja pidempiketjuisia hiilihydraatit ovat, sitä hitaammin ne
luovuttavat energiaa elimistön käyttöön. Ruokavaliossa tulisikin siis suosia
pitkäketjuisia hiilihydraatteja ja välttää nopeita ja puhdistettuja
hiilihydraatteja. Hyvänlaatuisia
hiilihydraatteja saadaan runsaasti mm.
täysjyväviljatuotteista; leivästä, puurosta, myslistä, pastasta sekä
kasviksista, marjoista ja perunasta.
Proteiinit
eli valkuaiset
Proteiinit muodostuvat aina erilaisista
aminohappoketjuista, joiksi ne myös käytön jälkeen taas muodostetaan. Erilaisia
aminohappoja on kaiken kaikkiaan 25- 30, joista välttämättömiä on kahdeksan.
Välttämättömät aminohapot on saatava ravinnosta, sillä keho ei pysty
valmistamaan niitä. Proteiineja käytetään pääasiassa rakennusaineiksi, ei
polttoaineeksi. Niiden tärkeimmät tehtävät ovat mm. solujen muodostus sekä uusiutuvien
kudosten korvaaminen. Runsaalla proteiinin saannilla turvataan lihasmassan
säilyminen ja olo säilyy kylläisenä. Ylimäärä muodostetaan kuitenkin
energiaksi, josta osa varastoituu rasvana. Yleinen saantisuositus on noin 10-15%
kokonaisenergiansaannista vuorokaudessa. Hyvänlaatuisia
proteiineja saadaan runsaasti esim.
vähärasvaisista maitotuotteista, kalasta, kanasta ja kalkkunasta,
vähärasvaisesta lihasta, kananmunasta (valkuainen) sekä palkokasveista.
Rasva
Rasvahapot jaetaan kahteen pääryhmään;
tyydyttyneisiin eli koviin rasvoihin ja tyydyttymättömiin eli pehmeisiin
rasvoihin. Kovat rasvat ovat pääasiassa eläinrasvoja ja pehmeät kasvirasvoja.
Terveyden kannalta olisi suotavaa, että ruokavaliossa olisi tyydyttymättömiä
rasvoja. Tyydyttyneitä rasvahappoja tulisi välttää, koska ne lisäävät veren
kolesterolipitoisuutta ja nostavat riskiä sairastua sydän- ja
verisuonitauteihin.
Rasvan saantisuositus vuorokaudessa on alle
30% kokonaisenergiansaannista. Rasvoja käytetään elimistön polttoaineeksi ja
niitä tarvitaan rasvaliukoisten vitamiinien imeytymiseen sekä välttämättömien
rasvahappojen lähteiksi.
Huomiota siis kannattaa käyttää ns.
piilorasvoihin. Voileipä ei lihota, mutta lisukkeet: juustot, makkarat ja
meetwursti. Piirakat, pasteijat, leivokset, sipsit, snacsit, viinerit ym. –
niistä kertyy piilorasvaa joka kertyy vyötärölle.
Hyviä rasvanlähteitä ovat mm. omega-3- rasvahappoja sisältävät rasvaiset
kalat, rypsi- oliivi—ja pellavaöljy, pähkinät ja mantelit.
Kuitu
Kuitu on imeytymätöntä hiilihydraattia. Se
jaetaan liukenevaksi ja liukenemattomaksi kuiduksi. Kuitu tasaa
verensokeripitoisuutta hillitsemällä mm. imeytymisnopeutta. Kuitupitoiset ruoat
lisäävät ja ylläpitävät kylläisyydentunnetta. Kuidulla on myös positiivinen
vaikutus suolen toimintaan ja suolistosyöpien ennaltaehkäisyssä. Kuitupitoiset
ruoat sisältävät runsaasti terveellisiä antioksidantteja.
Kuidunsaannin suositus on 25g-35g/ vrk. Kuidun
saanti on suhteessa täysjyväviljavalmisteiden käyttöön. Mitä tummempaa leipää,
riisiä ja makaronia syödään, sitä enemmän kuitua ja vitamiineja sekä
kivennäisaineita saadaan.
Hyviä
kuidun lähteitä ovat mm.
hedelmät, kasvikset, täysjyvävilja, palkokasvit kaura, ohra, ruis, vehnä sekä
marjat.
Lähteenä käytetty mm. "Kuntoilijan Käsikirjaa"
Aurinkoista kevättä!
-Pia
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti