Personal training palvelut: fitpark.fi

perjantai 22. elokuuta 2014

Vatsavaivoja(ko)?

Ajattelin nyt kirjoittaa aiheesta joka ei nyt varsinaisesti liity treenaamiseen mutta mulla on paljon omakohtaisia kokemuksia siitä ja tosi yleinen vaiva  meillä suomalaisilla. Nimittäin vatsavaivat/ ruuansulatusvaivat/ ummetus ym.
Itse olen kärsinyt melkein koko ikäni kroonisesta ummetuksesta tai siksi se diaknosoitiin joskus 10 vuotta sitten ja siinä uskossa olen ollut aina siihen asti kunnes muutama vuosi sitten päätin että nyt pitää löytää syy huonolle vatsan toiminnalle eikä hoitaa seurausta. Olinhan jo syönyt vuosikaudet kaikenmaailman ummetuslääkkeitä mitä on apteekki pullollaan mutta kuitenkaan parantumatta vaivasta. Olin ravannut lääkäreillä vuosikaudet, suolistoni on kuvattu kameralla, varjoaineella, ultralla, on otettu koepalaa jos toistakin mutta mitään syytä ei ole ikinä löytynyt huonolle vatsan toiminnalle. Siispä jälleen kerran se oli siinä, tuomio oli vaan nieltävä että mulla on krooninen ummetus ja that´s it!
Noin kolme vuotta sitten päätin että nyt riittää, tälle on löydettävä joku syy ja internetin ihmeellisestä maailmasta löysin yhden jos toisenkin puuttuvan palasen ja ymmärsin että kaikki lähtee suolistosta, siis koko kehon hyvinvointi alkaa sieltä. Kun ruuansulatus ja suolisto voi hyvin niin silloin voi kokonaisvaltaisesti paremmin. Mitä se sitten vaatii jotta suolisto voi hyvin onkin jo hieman hankalampaa joillekin toteuttaa koska se vaatii yleensä pitkäaikaista sitoutumista uuteen ruokavalioon ja jotta keho alkaisi "parantua" sisältäpäin, vie se aikaa jopa vuoden ja monet luovuttavatkin jo ensimmäisten viikkojen aikana syystä tai toisesta kun halutaan tuloksia heti eikä anneta aikaa tarpeeksi projektille.
Itse alan olla pikkuhiljaa "sisältä" kunnossa mutta vielä kestää että keho toipuu vuosien stressistä suolistossa. Mulla esim. MDD- terveyspalvelun kautta tehdyssä ruuansulatus analyysissä kävi ilmi että mun suolistosta puuttui kokonaan tärkeä luonnollinen bakteerikanta ja syykin oli yksinkertaisesti ummetuslääkkeiden käyttö.
Jos siis kärsit vatsaongelmista niin asia jonka voit itse tehdä ihan ekaksi on jättää ruokavaliosta viljatuotteet pois vaikka kahdeksi viikoksi niin lupaan että huomaat eron aika nopeasti. Seuraavaksi voi koittaa vähentää maitotuotteita. Ja se että syö monipuolisesti, muistaa juoda paljon vettä, huolehtia riittävästä unensaannista ja liikkuu myös tarpeeksi, on suureksi avuksi kun haluaa voida paremmin. Kaikki on itsestä kiinni :) Riittävä vitamiinien saanti on myös tärkeää. :)
Mutta koska en ole lääkäri kuitenkaan vaan kaikki tämäkin perustuu omakohtaiseen kokemukseen niin suosittelenkin kääntymään lääkärin puoleen jos vatsasi oireilu jatkuu :)
Tähän alle ole koonnut linkkejä josta voi olla apua kun haluat voida kokonaisvaltaisesti paremmin.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/02/19/suoliston-bakteerit-ja-mielen-terveys

http://www.luontaisnetti.fi/index.php?valikko=valikko&sivu=aikuiset_vatsa_ja_ruoasulatusongelma

http://fms.fi/funktionaalinen-laaketiede/

http://www.mdd.fi/yksityishenkilot/laboratorio-analyysit/ruuansulatus/y-cdsa-2-0p/

http://uk.iherb.com/Supplements

http://cocovishop.com/maailma/cocovi/mita-superfood/




-Pia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti