Personal training palvelut: fitpark.fi

keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Muista lepo!

Tänään taas tajusin kuinka tärkeää onkaan lepopäivä, sellainen päivä mihin ei kuulu kotitöitä eikä treenejä! Sellainen yksinkertaisesti sohvalla löhöily päivä :) Mä en helposti salli itselleni tarpeeksi lepoa vaan pakko tehdä kokoajan jotain, jos ei oo treenipäivä niin sitten on siivouspäivä tai sitten järjestän jotain menoa itselleni ja huomaan taas että eihän mulla oo koskaan vapaa-aikaa, aina sama kaava..

Huomasin muutama kuukausi sitten että treenit ei oikeen kulkeneet vaikka tein ne niinkuin aina ennenkin, niin täysillä ja kunnolla kuin pystyin. Sitten treenin jälkeen kotiin, ruoan laittoa ym, ja klo 22.00 viimeistään nukkumaan koska olin ihan poikki. Ajattelin että se johtuu varmaan siitä kun aamulla on koulussa klo. 9-15.30, sitten salille ja kotona klo.18 niin ei ehdi oikeen missään vaiheessa
palautua kun pian jo taas on seuraava aamu. Treenejä mulla siis on se 4-5krt viikossa. Sitten myös huomasin että mulla on kokoajan hermot kireellä ja voisin melkeen tiuskia kaikille vastaantulijoille missä ja koska vaan, ei kiva. Päätin mennä taas Funktionaalisen lääketieteen lääkärin vastaanotolle, http://fms.fi/funktionaalinen-laaketiede/ lääkäri kuunteli oireeni ja määräsi lisämunuaisentoiminnan analyysiin joka otetaan sylkinäytteestä neljä kertaa saman vuorokauden aikana.

Lisämunuaisen toiminnan analyysi:
Kortisoli osallistuu moniin tärkeisiin kehon toimintoihin, kuten proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihduntaan ja hyväksikäyttöön, kehon kykyyn käsitellä psyykkistä ja fyysistä stressiä, tulehdusten ja verensokerin säätelyyn. Kortisoli auttaa myös ylläpitämään normaalia verenpainetta, hermo- ja aivotoimintoja sekä immuniteettia.
Testi mittaa syljestä kortisolin ja DHEA-S:n pitoisuudet ja kortisolipitoisuuksien muutokset 24 tunnin aikana (neljä mittausta). Liian matalat tai korkeat kortisoli- ja/tai DHEA -pitoisuudet saattavat olla merkki kehon epätasapainotilasta.

Mulla testin tulos oli liian matalat arvot ja syy siihen liian kova treenaaminen, stressi ja liian vähäinen lepo, kaikki nämä yhdessä saivat kehoni sekaisin ja nyt pitäisi muistaa levätä tarpeeksi jotta kehoni palautuisi kunnolla ja jaksaisin treenata. Hoitona käytetään tosiaan lepoa, erillaisia vitamiineja mm. A, B. seleeniä, lisäravinteita esim. lakritsijuuriuute ja tietenkin on tärkeää että normaali ruokavalio on kunnossa.

Nyt on koulua jäljellä enää tämä viikko ja sitten alkaa työharjoittelu, yksi stressin aiheuttaja kuitattu ja iloisin mielin kohti uuden työympäristön tuomiin haasteisiin! Ja mikä tärkeintä, pitää muistaa levätä tarpeeksi ja oppia kuuntelemaan omaa kehoa ajoissa kun se ilmoittaa että kaikki ei ole  kunnossa.
Iloista kevään odotusta! :)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti